Omställning – vad är det som är meningsfullt?

Det här livet vi lever just nu – det är varken hållbart för jorden eller människorna. Vad är det vi jagar efter? Det är en stor fråga eftersom vi är en del i ett socialt och kulturellt system, det är inte så lätt att se klart på. Alla är vi en produkt av vår tid. Vi äter snabbt, lever snabbt och andas snabbt.

Om vi tillåter oss att sakta ner och känna det som känns så kan det vara lite ovant och skava en del i början, men sen blir det lättare och friare ju mer man gör det.

Vad är det just du vill ha mindre av i ditt liv? Och vad vill du ha mer av?

För många är trygghet och frihet viktigt i samma andetag. Hur kan vi ge oss själva den tryggheten så att vi också vinner friheten?

Omställning i det lilla kan vara att välja att sjukskriva sig när man är sjuk och vila när man behöver vila. Det kan vara att gå ut i skogen och plocka svamp och bär istället för att köpa färdigt. Rena råvaror och frisk luft och dagsljus får man på köpet, samtidigt som man ger ett mindre avtryck på jordens resurser. Det kan också vara att börja odla mer av sin mat, att skapa sammanhang med grannar och vänner och kanske äta tillsammans någon dag i veckan. Att ha delningsekonomi där man lånar saker av varandra istället för att alla har sina egna verktyg exempelvis. Det blir billigare och man kan välja att arbeta lite mindre.

Det kan också vara att flytta närmare naturen, bo enklare och på mindre yta och att satsa på lokal energi med vind och sol exempelvis. Andra sätt att ställa om är att göra mer saker tillsammans istället för att konsumera det experter gör, exempelvis att sjunga och spela musik, leka charader och spela brädspel osv.

Hur ser din omställning ut? Vad skulle kunna vara ditt nästa steg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s