Enkla knep för bättre balans i livet: tema barn, rörelse och dygnsrytm

I en värld i obalans behöver vi hjälpa våra barn till balans, hälsa och koncentrationsförmåga.

När maten vi äter är tom på näring, besprutad och behandlad, när luften inte är ren, när blodet innehåller flamskyddsmedel, när barn sitter många timmar varje dag vid sin skärm är det inte så konstigt att många barn får beteende problem.

Stillasittande inomhus, mobiler och sociala medier, dataspel och coronarestriktioner påverkar de flesta barn som lever idag i den moderna världen. Du som läser det här hade säkert en ganska olik barndom. Vi lekte utomhus efter skolan, åt hyfsat bra mat, vi tog oss dit vi skulle på egen hand, vi hade oftast inte så många aktiviteter inplanerade varje vecka, vi hade kanske ingen smartphone. Intrycken var inte lika många, vi var utomhus och den sociala stressen var lägre.

Hur kan vi då hjälpa våra barn och unga?

Det finns många idéer om det. Idag skriver jag lite om rörelse och om dagsljus.

Anders Hansen är en av de läkare som gjort mest för att få ut kunskap om hjärnan och livsstil som kan förstås på ett enkelt sätt. Jag kan varmt rekommendera boken ”Hjärnstark junior” som kom ut nyligen. Den visar på hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. Den är skriven för barn från 9 år. Jag har använt den för barn i åldrarna 12-15 år och det fungerar bra.

Utöver att röra på sig så är det oerhört viktigt att vara utomhus varje dag. Om man går ut på morgonen så kommer hjärnans cirkadiska rytm hjälpa till att hålla rätt dygnsrytm. Morgonljuset har en särskild färg som registreras av vår hjärna. På samma sätt hjälper kvällsljuset oss att bli sömniga rätt tid på dygnet. Vad skärmar och innesittande gör är att de felprogrammerar våra hjärnor och vi får problem med dygnsrytmen. I skolan märker man kanske att barnet är ofokuserat och stökigt, men det kan vara så enkelt som att det behöver hjälp att få rätt dygnsrytm.

En bra början är att läsa boken och se gärna några filmer om hjärnan. Det är styrsystemet för hela kroppen och en bra grund. Kanske kan du läsa boken tillsammans med ett barn? En bra ingång är ett kapitel som handlar om ”hur man blir en bättre gamer” – det går direkt till det dataspelande barnets intresse – att bli snabbare och bättre. Då kan man motivera till fysisk aktivitet.

Lycka till!

/Elinor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s